Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

NVBS - Wat doen we?

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Vereniging

Algemeen

NVBS, Passie voor Spoor !

Voor de lol een treintochtje maken? Foto′s maken van een goederentrein op een rangeerterrein of van trams in een vreemde stad? Surfen op internet op zoek naar beeldmateriaal van fraaie treinen? Avonden op zolder met een modelbaan? Interesse in de techniek van oude en moderne vervoersmiddelen en van beveiligingssystemen? Weet dat je als trein- en tramliefhebber niet de enige bent. De NVBS is een vereniging waar belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen elkaar vinden. Wie lid wordt, kan profiteren van vele voordelen.

Wat biedt de NVBS

Maandelijks verschijnt het fraai geïllustreerde blad Op de Rails; op de website staat actuele informatie. In alle delen van het land worden bijeenkomsten belegd waarop presentaties gehouden worden over trein en tram in binnen- en buitenland. De Stichting NVBS Excursies organiseert reizen. In de NVBS Winkel kun je boeken en dvd′s over railverkeer kopen. En voor wie zich wil documenteren zijn er de NVBS-Bibliotheek en de Stichting NVBS Railverzamelingen. De winkel, de bibliotheek en de documentatiecentra zijn gevestigd in "NVBS Centraal" in het stationsgebouw van Amersfoort.

Op de Rails

Het magazine Op de Rails verschijnt maandelijks. Elk nummer bevat korte berichten over spooractualiteiten en over de vereniging, over nieuw verschenen boeken en dvd′s (die in de winkel te koop zijn) en aankondigingen van excursies. Daarnaast zijn er langere artikelen over moderne ontwikkelingen zoals over hogesnelheidslijnen, over technische zaken (bijv. over locomotieven of het seinwezen) en over historische onderwerpen (bijv. opgeheven spoor- en tramlijnen). Enkele keren per jaar wordt er aandacht besteed aan de dienstregeling van het reizigers- en goederenvervoer en aan het - steeds meer gevarieerde - rollend materieel dat in Nederland rijdt. Eenmaal per jaar verschijnt er een themanummer.

Website www.nvbs.com

Op de NVBS-website is alle informatie te vinden over de verschillende onderdelen van de vereniging. Voor leden zijn de oude jaargangen van Op de Rails in te zien, en er is een uitgebreide agenda van alle activiteiten. Op dit moment wordt gewerkt aan een volledig vernieuwde website.
NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Klik hier om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen.

Winkel

In de NVBS Winkel kunnen leden boeken, tijdschriften en dvd′s kopen. Er is een uitgebreide tweedehandsafdeling. Bestellingen via internet of per post zijn mogelijk.

Beeldmateriaal

Het filmarchief, de diatheek en het fotoarchief bezitten een enorme collectie historische en actuele films, dia′s, prentbriefkaarten en foto′s. Leden kunnen zich abonneren op een fotorondzending. Tienmaal per jaar wordt een pakket foto′s, door leden gemaakt, rondgestuurd.

Bibliotheek

Enkele jaren na de oprichting van de NVBS is de vereniging gestart met het opbouwen van een bibliotheek. Ging het in eerste instantie om een 30tal boeken, thans is de bibliotheek uitgegroeid tot ruim 22.000 boeken/DVD′s en ruim 3.500 tijdschriftbanden. De collectie bevat boeken over spoor- en tramwegen en het bijbehorende materieel van over de hele wereld in ruim 35 talen. Er is een flinke collectie naslagwerken en de bibliotheek heeft abonnementen op een aantal binnenlandse en buitenlandse tijdschriften. Daarnaast heeft de bibliotheek een flinke collectie dienstvoorschriften van de NS en een groot aantal dienstregelingen van buitenlandse spoor- en trammaatschappijen.

Documentatie

De Stichting NVBS-Railverzamelingen beheert een grote verzameling krantenknipsels, dienstregelingen, vervoersbewijzen en andere documenten.

Excursies

De aangeboden excursies variëren van een eendaagse binnenlandse trip tot een reis van vier weken in het buitenland. Voorbeelden: bezoeken aan werkplaatsen en remises, meerdaagse treinreizen door landen in en buiten Europa, maar ook dagbezoeken aan Nederlandse spoor- en trambedrijven.

Modelbouw

In Den Haag bevindt zich een afdeling modelbouw van de NVBS. Liefhebbers van modelbanen kunnen hier hun eigen materieel laten rijden, van schaal Z tot en met 1.

Afdelingen

Op diverse plaatsen zijn er afdelingen die maandelijks een bijeenkomst houden, waar leden door middel van presentaties informatie met elkaar uitwisselen. Deze avonden bieden een uitgelezen kans om andere spoorhobbyisten te ontmoeten. De agenda voor de komende periode is steeds op de homepage van de website te vinden.

Lid worden?

Nieuwsgierig geworden en meer willen weten, een proefnummer van Op de Rails ontvangen of lid worden? Kijk eens op de andere pagina′s van deze website. Aanmelden via de website kan via de pagina Lid worden .

Contact

E-mail (secretariaat)

secretariaat@nvbs.com

Postadres (secretariaat)

NVBS
Stationsplein 43, 3813 LE Amersfoort

E-mail (ledenadministratie)

ledenadministratie@nvbs.com

Ledenadministratie

C.M. Wolff
Trintel 61
NL-1141 DL Monnickendam
Nederland

Overige

De overige contactadressen vindt u bij de diverse onderdelen of op deze pagina.

Statuten en reglementen

Statuten

De statuten van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen vindt u hier als pdf-bestand.

Huishoudelijk Reglement

Het huishoudelijk reglement (uitgave 2011) van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen vindt u hier als pdf-bestand.

Beloningsbeleid

Leden en bestuursleden van de NVBS ontvangen
geen beloning voor hun werkzaamheden.

Jaarverslag

Het jaarverslag (uitgave 2017) van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen vindt u hier als pdf-bestand.

Beleidsplan

Het beleidsplan (uitgave 2014) van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen vindt u hier als pdf-bestand.
Daaraan gekoppeld is een actieplan.