Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie vervoerbewijzen tramwegen

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Verzamelingen

Foto's

Algemeen

Collectie vervoerbewijzen tramwegen


Sinds het begin van de tramtijd tot op de dag van vandaag hebben vervoerbedrijven een grote hoeveelheid vaak bont gekleurde plaatsbewijzen uitgegeven. De komst van nieuwe tariefsystemen zoals strippenkaart en sterabonnement heeft daar niets aan veranderd.

Nog steeds geven de afzonderlijke trambedrijven eigen vervoerbewijzen uit die vaak fraai vormgegeven zijn. De SNR beschikt over een uitgebreide collectie tramkaartjes van bijna alle trambedrijven die er ooit in Nederland en haar voormalige kolonieën hebben bestaan.

Bij menige aspirant-verzamelaar wekten die bont gekleurde tramkaartjes waar de tramconducteurs in hun kaartendozen mee door de tram liepen de begeerte op. Ten tijde van de oprichting van de NVBS in 1931 bestond er al een groepje serieuze kaartjesverzamelaars die onderling contact hadden en zelfs over internationale ruilcontacten beschikten. Sommige van die verzamelingen zijn later bij de NVBS ondergebracht. Zij vormden de basis voor de huidige collectie plaatsbewijzen.

Door het regelmatig toevoegen van nieuwe aanwinsten wordt de collectie actueel gehouden. De Stichting NVBS Railverzamelingen heeft zodoende een verzameling plaatsbewijzen waarmee een bijna volledig beeld van het tramkaartje vanaf de komst van de eerste paardentram tot op de dag van vandaag gegeven kan worden. Trambedrijven uit alle windstreken van het land zijn in deze collectie vertegenwoordigd.

Wie meer wil weten over het kleurrijke verleden van de Nederlandse tramkaartjes of in contact wil komen met andere verzamelaars van tramkaartjes binnen de NVBS kan terecht bij de beheerder.

Foto's


Contact

E-mail

tramvervoersbewijzennl@nvbs.com

Beheerder

Marco Moerland

Foto's