Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie vervoerbewijzen spoorwegen

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Documentatie vervoerbewijzen spoorwegen

Als pdf te downloaden:

Links

Verzamelingen

Foto's


Algemeen

Collectie vervoerbewijzen spoorwegen

Al in het prille begin van de spoorwegen zijn er voor administratie en controle vervoerbewijzen ingevoerd. Sindsdien heeft het vervoerbewijs, ofwel het ′spoorkaartje′ een zeer gevarieerde ontwikkeling doorgemaakt, wat geleid heeft tot een grote verscheidenheid aan kaartsoorten voor de meest uiteenlopende categorieën reizigers. Ook met de invoering van de OV-chipkaart bij de spoorwegen zal deze ontwikkeling beslist niet afgesloten zijn.

De collectie omvat tienduizenden, naar schatting 40.000 vervoerbewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perronkaartjes, biljetten voor militairen en landverhuizers, tienrittenkaarten, trajectabonnementen, vrijvervoerkaarten voor spoorwegpersoneel. Ook allerhande biljetten voor internationaal vervoer. Er is een beschrijving beschikbaar met een uitvoerige opsomming van wat er aan vervoerbewijzen aanwezig is.

Naast vervoerbewijzen zijn er honderden stuks documentatie, zoals tarieffolders, dienstvoorschriften, modellenboeken, boeken en tijdschriftartikelen over het onderwerp. Van dit materiaal is een inventaris beschikbaar.

Met de beschrijving en de catalogus kun je je een indruk vormen van wat er allemaal aanwezig is en wellicht prikkelt de beschrijving ook je nieuwsgierigheid. Wil je materiaal bekijken of heb je een vraag over het onderwerp, neem dan contact op met de beheerder van deze prachtige collectie.

Aan de hand van de kaartjes en de documentatie heeft de beheerder overzichten gemaakt van (onder andere) aanwezige stations, haltes en reisbureau’s met bijbehorende codes en afkortingen van NS. Ook een overzicht van de ingangsdata van tarieven met de daarbij gebruikte symbolen en codes. Deze overzichten kunnen van nut zijn als je zelf kaartjes verzamelt. Je kunt de bundel overzichten hier downloaden.

In het filmpje hieronder vindt je een kleine selectie uit de treinkaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoonstellingstreinen.


Foto's

Contact

E-mail

spoorwegvervoerbewijzen@nvbs.com

Beheerder

Gerrit van Straaten
Tel: 033-4614061

Foto's