Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie topografische en andere kaarten

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Verzamelingen

Foto's

Algemeen

Collectie Kaartmateriaal en bouwtekeningen


Pagina uit het bestek voor de tramlijn Sappemeer-Siddeburen.
Deze collectie omvat een flinke verzameling topografische kaarten vanaf 1870 tot heden. Daarnaast ook originele kaarten van de meeste Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven. Ook beschikken we over een speciale Oorlogskartering Nederland en over de bekende spoorwegkaarten van de Hogere Bedrijfsschool NS en van het Departement van Waterstaat. Ook buitenlandse kaarten, waaronder een bijzondere serie Duitse kaarten en kaarten van Midden Afrika vanaf ongeveer 1860 behoren tot de collectie.

Een groep enthousiaste leden, samenwerkend in het Bureau Railatlas, heeft in de loop jaren de sporenliggingen van de Nederlandse en buitenlandse spoor- en tramwegen gedocumenteerd door het maken van eigen netkaarten, traject-, emplacement- en situatietekeningen. In de loop der jaren hebben deze tekenaars enkele honderden tekeningen gemaakt. Vaak werden die gebruikt bij artikelen in Op de Rails. Deze kaarten maken tegenwoordig deel uit van onze topografische collectie.
Leden die nieuwe (digitale?) kaarten voor de Railatlas willen maken, kunnen uiteraard een beroep doen op onze collectie. Wegens herinventarisatie en catalogisering is deze collectie overigens momenteel maar beperkt raadpleegbaar.

Foto'sContact

E-mail

topografiesnr@nvbs.com

Beheerder

Kees Kooij

Foto's