Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie tekeningen spoor- en tramwegmaterieel

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Verzamelingen

Foto's

Algemeen

Collectie tekeningen spoor- en tramwegmaterieel


De collectie bevat een groot aantal fabrieks- en bedrijfstekeningen - zowel origineel als in kopie - uit binnen- en buitenland, teruggaand tot aan de 19e eeuw. Maar ook meer recent materieel is aanwezig. Daarnaast bevat de collectie diverse tekeningen afkomstig uit allerlei bronnen en van zeer wisselende kwaliteit. Veel van dit materiaal is zeer kwetsbaar en het kan dan ook alleen worden ingezien na afspraak met de beheerder.

Het is in principe mogelijk om kopieën van de tekeningen aan te schaffen. Maar vanwege de kwetsbaarheid of de slechte kwaliteit is dat niet altijd het geval. Zo is levering van kopieën van blauwdrukken niet mogelijk omdat de meeste kopieerinrichtingen niet meer over de daarvoor benodigde techniek beschikken. Wel kun je van de tekeningen altijd met je eigen toestel of telefoon een foto maken. Ook kunnen we onderdelen scannen op onze A3-scanner. Kopieën leveren we daarom alleen bij of na een bezoek aan de collectie (dus niet op bestelling).

Een groep enthousiaste NVBS-leden, samenwerkend als het Bureau Materieeltekeningen, heeft in het verleden aan de hand van archiefmateriaal lijntekeningen op schaal 1:45 gemaakt van spoor- en trammaterieel. Vaak werden deze gebruikt in de NVBS-boekenreeks en bij artikelen in Op de Rails. Deze tekeningen maken tegenwoordig deel uit van onze collectie.

Aan het maken van inventarissen voor belangrijke onderdelen van de collectie wordt gewerkt. Gereed is:

• Materieeltekeningen spoorwegen Nederland

Foto's


Contact

E-mail

materieeltek@nvbs.com

Beheerder

Frits Spee
Tel: 06 12918888

Foto's