Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie foto's en prentbriefkaarten tramwegen Nederland en vroegere koloniën

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Verzamelingen

Foto's

Algemeen

Collectie foto's en prentbriefkaarten tramwegen Nederland en vroegere koloniën


RET 106+1024 op lijn 14 aan het eindpunt Molenlaan, 25 juli 1959. Foto: H. Luijendijk.
Toen in 1931 de NVBS was opgericht, ontstond al spoedig de behoefte niet alleen zelf te fotograferen maar ook bij elkaar te bestellen en fotomateriaal uit andere bronnen te verzamelen. Op deze wijze ontstonden grote individuele verzamelingen. Dit leidde er toe dat de vereniging zelf ging streven naar het aanleggen van een representatieve collectie afbeeldingen van de Nederlandse en overzeese tramwegen. Deze collectie kreeg een plaats binnen de Stichting NVBS Railverzamelingen.

In 1864 werd in Nederland de eerste tramlijn in dienst gesteld. Vanaf dat moment ontstond de behoefte om dit fenomeen op prenten vast te leggen. In de eerste jaren geschiedde dat ook nog wel door middel van gravures, later maakte de fotografie het vastleggen eenvoudiger. Veel waardevolle afbeeldingen hebben we te danken de constructeurs van trammaterieel die graag hun producten op de foto vastlegden.

Tot de collectie behoren zowel foto's als prentbriefkaarten. Vooral voor de periode rond 1900, toen er nog vrijwel geen foto′s van trams door particulieren werden gemaakt, bewijzen prentbriefkaarten zeer goede diensten bij het archiveren en illustreren van het materieel en de lijnenloop van het voortdurend dichter wordende tramwegennet.

Voor inlichtingen en het maken van een afspraak voor een bezoek aan de collectie kunt u terecht bij de beheerder.

Foto's

Contact

E-mail

fototramnl@nvbs.com

Beheerder

René Platjouw

Foto's