Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie foto's prentbriefkaarten tramwegen België, Luxemburg en Frankrijk

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Verzamelingen

Foto's

Algemeen

Collectie foto's prentbriefkaarten tramwegen België, Luxemburg en Frankrijk


Paardentrams anno 1890 in Luik op de Boulevard de la Sauvenière, de latere lijn 1.
De Belgische tramwegen die nog tot in de periode 1940-1950 een grote omvang hebben gekend, onderscheiden zich van andere buitenlandse tramwegen, omdat hun dichtheid de hoogste ter wereld is geweest. Ook het aantal elektrische stadstrambedrijven (20) is relatief groot geweest. België was dan ook een tramland bij uitstek.

De huidige beheerder heeft van 1943 tot 1945 in België gewoond en hij heeft al sedert 1950 systematisch een grote, brede verzameling opgebouwd, die ook nog door bijdragen van andere NVBS′ers kon worden uitgebreid. Daarom zal hij zijn gehele collectie aan de SNR nalaten.

Het Belgische deel van de collectie bevat naast (circa 13.000) foto's en ansichten ook ander materiaal. Veel interessante boekwerken zijn opgenomen in de collectie evenals diverse historische dienstregelingen. De beheerder heeft een volledig overzicht uitgewerkt van de openings- en sluitingsdata van de bedrijven met al hun infrastructuur- en lijnwijzigingen, materieelseries, e.d. Ook een groot aantal overzichtskaarten van de netwerken behoort tot de collectie. De beheerder kan zo nodig doorverwijzen naar andere NVBS-leden of Belgische tramdeskundigen.

Een even grote collectie is aanwezig van (Luxemburg en) Frankrijk. Wegens de grote omvang van Frankrijk met zijn enorme aantal voormalige trambedrijven en ook omdat Frankrijk nu eenmaal geen buurland is van Nederland, is deze collectie minder gedetailleerd.

De verzameling bevindt zich ten huize van de beheerder in Zeist. Voor inlichtingen en het maken van een afspraak voor bezichtiging, kunt u zich wensen tot de beheerder.

Foto's


Contact

E-mail

fototrambel@nvbs.com

Beheerder

Maurits van Witsen
Tel: 030-6924275

Foto's