Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Collectie foto's en prentbriefkaarten spoorwegen Nederland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Verzamelingen

Foto's


Algemeen

Collectie foto's en prentbriefkaarten spoorwegen Nederland


NS DE 22 te Zwolle op 22 juli 1982. Foto: P. Schrier
De deelverzameling foto's spoorwegen Nederland bevat thans naar schatting ongeveer 45.000 foto′s en 15.000 prentbriefkaarten. Dit materiaal beslaat vrijwel de gehele spoorweggeschiedenis van ons land, voor zover de fotografie dit destijds mogelijk maakte. Veel van de opnamen zijn uniek: in een groot aantal gevallen zijn de negatieven niet meer aanwezig of niet meer te traceren en van een aantal foto′s is het zonder meer de enige bekende afdruk van een specifieke opname of object.

De collectie omvat zo'n 2.000 foto's van NS en KLM Aerocarto. Voorts een aantal albums met specifieke onderwerpen; daaronder een album van Siemens & Halske van de electrische installaties van de ZHESM.

De verzameling is enerzijds onderverdeeld naar materieelsoort, anderzijds zijn er foto′s per regio opgeslagen. Deze laatste categorie heeft met name betrekking op specifieke infrastructuurzaken zoals bruggen en stations. Nog steeds worden er nieuwe foto′s aan de collectie toegevoegd. Soms gaat het om recentere foto′s, vaak ook komen nog oude, onbekende foto′s tevoorschijn.

Voor inlichtingen en het maken van een afspraak voor een bezoek aan de collectie kunt u terecht bij de beheerder.

Foto's

Contact

E-mail

fotospoornl@nvbs.com

Beheerder

ErikJan Sachse

Foto's