Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Twente

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenMet een typisch Twentse boerderij op de achtergrond rijdt MBS loc SS 657 (bouwjaar 1901), ook wel de “Kikker” genoemd, een reizigerstrein op de Najaarsstoomdag van 24 oktober 2010 tussen Boekelo en Halte Zoutindustrie
(foto: Hans Koning)


Interview Roef Ankersmit NVBS

Spoorwegfotograaf Roef Ankersmit vertelt over zijn hobby in het algemeen en zijn presentatie voor de NVBS afd. Twente (17 april 2013)
Klik hier om het interview te beluisteren

Klik hier voor de activiteiten van het seizoen 2018-2019 in PDF vorm.

Agenda

Programma

woensdag 17 april 2019

De NS in de jaren tachtig

Beamer-fotopresentatie door Bart van ‘t Grunewold (Roermond)

Wie denkt dat de NS in de jaren tachtig van de vorige eeuw saai en geel waren, moet vanavond zeker naar Hengelo komen om zich van het tegendeel te laten overtuigen. Er gebeurde immers veel meer dan het alleen maar rijden met gele treinen. We namen immers gaandeweg afscheid van de series 1000 en 1500, van mat’46, de Benelux-Hondekoppen en van de rode DE1 en DE2. De locs serie 1100 kregen een botsneus. De series 1200 en 1300 en een aantal DE2-en kregen een levensduur verlengende revisie. Er was de komst van geheel nieuwe locomotieven series 1600 en 6400, terwijl er nog meer SGM en ICM instroomde. Aan het begin van het decennium reden er nog blauwe getrokken treinen met plan E, K, N en W.

Het einde van de jaren tachtig kende een hoogtepunt in de grootse wijze waarop het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland werd gevierd. Een decennium waarin de NS nog een echt spoorwegbedrijf was en waarin veel te zien en te beleven viel.

Bart van ’t Grunewold had in dit decennium de tijd en de mogelijkheid om veel van het Nederlandse spoorwegbedrijf op dia vast te leggen. Vanavond laat hij een selectie van die beelden zien, waarbij de belangrijkste ontwikkelingen gedurende deze afwisselende tien jaren ruimschoots de aandacht zullen krijgen.

loc 1206 met (blauwe) intercity-trein (Plan E-rijtuigen) bij vertrek uit Roermond richting Sittard, 19 augustus 1978. Foto: Bart van ′t Grunewold.Loc 1005 is met trein 41163, een autotransporttrein van Dordrecht naar Venlo, onderweg bij Dordrecht Zuid, 28 juni 1979. Foto: Bart van ′t Grunewold.Treinstel 659 komt uit de richting Geldermalsen aan te Utrecht en is gefotografeerd vanaf het viaduct van de Waterlinieweg, 7 december 1980. Foto: Bart van ′t Grunewold.In Daarlerveen staat het voorsein van Vroomshoop. Dit voorsein heeft een unieke vorm paal, met spitse punt, een zogenaamde ′Amerikaanse seinpaal′. Op 26 augustus 1983 passeert treinstel 25 als trein 8458 van Mariënberg naar Almelo, 26 augustus 1983. Foto: Bart van′t Grunewold.De laatste bruin/rode 2400, loc 2501 rijdt met loc 2435 bij Geldermalsen met de buurtgoederentrein naar Kesteren, 19 juli 1989. Foto: Bart van ′t Grunewold.

woensdag 15 mei 2019

Japanse bloemlezing: geleid openbaar vervoer bij tropisch weer, tussen kersenbloesem en door stuifsneeuw

Beamer-fotopresentatie door Alwin Pot (Utrecht)

Japan heeft op "Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen" een speciale aantrekkingskracht. Daarom werd het land in het voorjaar van 2012 de bestemming voor mijn eerste grote reis tijdens het werkzame leven. Leidraad vormden de Tōkaidō, Sanyō en Kyūshū Shinkansenlijnen waarmee ik alle steden onderweg met geleid stedelijk openbaar vervoer heb bezocht tussen Tōkyō en Kagoshima in het zuiden. Trams, soms van voor de Tweede Wereldoorlog, worden afgewisseld door o.a. staande en hangende monorails en Maglev. In 2016 ben ik teruggeweest om op een zondagmiddag de monorail op het afgelegen tropische eiland Naha te bezoeken. Tot slot ben ik in de winter van 2018 met een kleine groep bij een collega op Shikoku, het kleinste van de vier hoofdeilanden, op bezoek geweest en heb dat bezoek omsloten door een intensieve treinrondreis in het koude noorden en westen van Japan. Pleisterplaatsen waren uiteraard opnieuw de steden met een tram, metro of lokaalspoorweg. Een meter sneeuw heeft toch wel enige invloed op de kwaliteit van de dienstuitvoering van treinen en trams.
U begrijpt dat dit te veel materiaal is voor een avond. Daarom heb ik uit de drie reizen een bloemlezing samengesteld waarin de veelkleurigheid en de grote diversiteit van het Japanse geleide openbaar vervoer aan bod komt.

Gelukkig beschikt het trambedrijf van Sapporo over meerdere sneeuwploegen, want anders is er na een nachtje sneeuw geen doorkomen meer aan. Hier vertrekt motorwagen 254 als "outer loop"-tram van de halte Denshajigyosho-Mae bij het depot richting Ropeway Iriguchi (foto: Alwin Pot, 12 februari 2018).Tussen Kobe en Kyoto ligt kopstation Umeda. Hier beginnen de drie spoorlijnen van Hankyu, elk met drie kopsporen en een dubbelsporig baanvak. De ochtendspits loopt af en de frequenties worden naar iets onder de twintig treinen per uur per spoorlijn gebracht (foto: Alwin Pot, 16 februari 2018).
In Matsuyama worden op twee tramlijnen dagelijks tussen de normale trams door enkele extra ritten verzorgd met "Botchan Ressha", dieselreplica′s van de eerste stoomtrams. Hier is er een onderweg van halte Minami-Horibata naar Shiyakusho-Mae (foto: Alwin Pot, 18 februari 2018).Kitakyushu Monorail 1108-1408 onderweg naar het hoofdstation van Kokura tussen de haltes Shii en Tokuriki-arashiyama-guchi (foto: Alwin Pot, 4 april 2012).


woensdag 19 juni 2019

Foto/Video meeneemavond

Presentatoren: .... de bezoekers zelf !

Gevarieerde avond met vele korte presentaties
Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!
Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.)

De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon.
Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via: twente@nvbs.com .

Contact

Voorzitter-Secretaris

Ronald Boers,
Tel: 06-25075382
E-mail: nvbs@ronaldboers.com

Penningmeester

Dennis te Dorsthorst
Tel: 06-42286168
E-mail: dennis@te-dorsthorst.nl

Bestuurslid

Peter van der Zanden,
Tel: 074-2919632
E-mail: pfvanderzanden@ziggo.nl

Bestuurslid

Clemens Appelman
Tel.: 06-45434569
E-mail: clemens_appelman@hotmail.com

Postadres

Stockholmstraat 72, 7559 JS Hengelo
E-mail: twente@nvbs.com.

Social media

Afdelingsnieuwsbrief NVBS Afdeling Twente

Als je via onze Afdelingsnieuwsbrief op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de NVBS Afdeling Twente, geef dan je email-adres door aan het bestuur via twente@nvbs.com of meld je direct aan via dit aanmeldformulier.

Een overzicht van onze recent verstuurde Afdelingsnieuwsbrieven kun je hier terugvinden.

Facebook NVBS Afdeling Twente

Volg ons ook op Facebook: NVBS.Twente voor het laatste nieuws en meer informatie over onze afdelingsbijeenkomsten, en klik op Vind-ik-leuk!

Bijeenkomsten


De maandelijkse bijeenkomsten zijn voor iedereen, ook niet-leden, toegankelijk (neem dus vooral je spoorvrienden mee!) en worden gehouden in N.S.H. gebouw -’t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo (naast Lidl supermarkt), aanvangstijd 19.30 uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf 18.30 uur. Het einde is om ongeveer 22.30 uur. Je bijdrage in de onkosten bedraagt € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar betalen € 1,25.

Bereikbaarheid

Deze goed bereikbare locatie ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf NS-station Hengelo: neem uitgang Hart van Zuid, langs Poppodium Metropool, volg de route via Parallelweg LS (=Lokaal Spoor). Bij de bocht naar de Veloursstraat (bij Drost Letselschade) rechtdoor lopen en dan bij het Twekkelerplein linksaf naar de Waarbekenweg, richting Lidl supermarkt.
Achter ’t Schöpke kun je je fiets of auto gratis parkeren op een groot eigen parkeerterrein. (Pas op: NIET bij de Lidl parkeren! Dat hek gaat dicht na sluitingstijd).
Busreizigers nemen lijn 9 (station Enschede-station Hengelo), halte Grundellaan en lopen dan door het opgeknapte Muizentunneltje of lijn 10 (station Hengelo-Veldwijk), halte Brouwerijstraat.

N.S.H. gebouw -’t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/twente)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Twente