Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Den Haag

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenTram- en busdrukte (HTM-lijnen 12 en 22) op het Markenseplein in Duindorp,
maart 2018; foto Kees Bal.

Voor de pdf van het programma van het tweede halfjaar van 2018 klik hier .

Voor de pdf van het programma voor de eerste helft van 2019 klik hier .

Agenda

Contact

E-mail

DenHaag@nvbs.com

Voorzitter

Paul Muré (P.E.)
Balen van Andelplein 57
2273 LG Voorburg
T: 070-3864734
E: pe.mure@tiscali.nl

Secretaris

Hans Haije,
Juliana van Stolberglaan 182,
2595 CM Den Haag,
T: 070 - 3478983

Penningmeester

Erik Herbschleb

Bestuurslid

Edward Kuijper

Bijeenkomsten

In de maanden september t/m mei zijn er op de 2e, 4e en eventueel 5e maandag bijeenkomsten in de grote zaal van de Christus Triumfator­kerk, Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag.
De zaal is geopend vanaf 19.00 uur, het programma begint altijd om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur.
Te laat komen of te vroeg weggaan wordt door velen als storend ervaren. U wordt dus dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.
Roken in het gebouw is niet toegestaan en mobiele telefoons dienen tijdens de presentatie uitgeschakeld te zijn.
Ter dekking van de zaalhuur en overige kosten bedraagt de entreeprijs € 3,50 voor leden en € 4,- voor niet-leden.

Bereikbaarheid

Vanaf station Den Haag Centraal of station Laan van NOI:
HTMbuzz: buslijn 23, halte Juliana van Stolberglaan
HTMbuzz: buslijn 24, halte Laan van NOI
ConneXXion: buslijn 43, halte Laan van NOI
HTM: tramlijnen 2 en 6, halte Oostinje
RandstadRail: Station Laan van NOI, 8 min. lopen

De Christus Triumfatorkerk ligt tegenover de haltes van de HTM-lijnen 2, 6 en 23
Parkeren is in de omliggende straten gratis.


De tram stopt bij de afdeling Den Haag voor de deur!
Foto: Paul Muré

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart
De bijeenkomsten vinden hier plaats in de kerk op de hoek Laan van Nieuw Oost-Indië/Juliana van Stolberglaan

Van het bestuur

Ook voor het najaar van 2018 proberen wij weer de nodige variatie aan programma’s te bieden, met hopelijk voor elk wat wils.
Nog even terugkijkend op de periode september 2017 t/m mei 2018 kunnen we vaststellen dat het aantal bezoekers wederom gemiddeld rond de 50 per avond lag. In december 2017 overschreden we voor het tweede jaar op rij de grens van in totaal 1.000 bezoekers over het gehele jaar. Wij zijn daar best een beetje trots op en hopen natuurlijk dat we dit vast kunnen houden. Dat zal vooral ook aan u liggen, als vaste of incidentele bezoeker. Wij zijn altijd weer blij als u er bent!
Daarbij zullen we steeds proberen om u niet alleen een interessant programma te bieden, maar er ook voor te zorgen dat u elkaar in een prettige sfeer kunt ontmoeten en contact kunt onderhouden met andere belangstellenden.
Daarom nodigen wij u weer van harte uit om onze bijeenkomsten te bezoeken! Natuurlijk mag u ook iemand meebrengen die een keer een bijeenkomst wil bijwonen. Misschien is de varia-avond eind december 2018 daarvoor wel heel erg geschikt.
En tot slot: Als u zelf eens iets wilt presenteren of suggesties hebt, laat het gerust weten! Samen met u maken wij er iets moois van!

Excursie met HTM 58 en NZH A327

Op zaterdagmiddag 20 oktober organiseerde de afdeling Den Haag weer een excursie met materieel van de Tramweg Stichting. De 45 deelnemers verzamelden zich tegen 13.00 uur bij de remise Scheveningen, waar de excursietrams gereed stonden. Omdat de mogelijkheden elders wat beperkter zouden zijn, werd om te beginnen meteen een groepsfoto genomen.
De tramrit voerde vervolgens eerst via de Gevers Deijnootweg en de Duinstraat naar het eindpunt Scheveningen Strand, waar een fotostop werd gehouden. Daarna ging het via het verbindingsspoor bij de Doornstraat en het Statenkwartier naar de Laan van Meerdervoort. Onderweg trokken de beide motorwagens veel bekijks, ondanks dat er in Den Haag toch geregeld museumtrams op straat te zien zijn.
Bij de lus rond de Grote Kerk vond de tweede fotostop plaats. Hoewel deze keerlus al lang niet regulier wordt bereden, moest die nu gedeeld worden met lijn 1, die in verband met de reconstructie van de Scheveningseweg tot hier is ingekort. Maar dat gaf geen probleem; nog voordat de volgende diensttram arriveerde, waren wij al weer vertrokken richting Voorburg en was het mogelijk om de trams voldoende te fotograferen met kraampjes van een kunstmarkt of een passerende tram als decor. De route voerde vervolgens via Buitenhof, Spui, Rijswijkseweg en Haagweg en dan linksaf richting Geestbrug.
Bij station Voorburg wachtte de deelnemers een versnapering. Elly Herbschleb, de echtgenote van onze penningmeester, stond al klaar met een flinke voorraad frisdranken en koeken. Een geïmproviseerde tafel van kratten en planken diende als tijdelijk openluchtcafé. Ook kon er in alle rust worden gefotografeerd, want hier komt geen reguliere tramdienst meer.
Na vertrek uit Voorburg begon een lange rit naar Delft Tanthof. Daarbij werd op de hoek van de Geestbrugweg/Haagweg de zelden bereden verbindingsboog bereden. Voorbij de Hoornbrug bogen we af naar de route van lijn 15, om via Ypenburg en dan wederom een weinig bereden verbindingsboog, de route van lijn 19 te bereiken. De intercommunale trams waarmee we onderweg waren kwamen hier prima tot hun recht! Via de Brasserskade takten we vervolgens weer aan op de baan van lijn 1 en reden via de Rijneveldbrug Delft binnen. Ook daar trokken de trams de aandacht van toeristen en toevallige passanten. Het traject langs molen De Roos oogt nog steeds wat ‘leeg’ na het verdwijnen van het spoorwegviaduct, maar wordt inmiddels opnieuw ingericht. Na een blik op het nieuwe (en ook het oude) station Delft ging het dan helemaal door naar Tanthof. Het eindpunt aldaar is in de loop der jaren behoorlijk groen geworden en vormde ook weer een uitstekend punt om de blauwe en gele tram te fotograferen, uiteraard ook met een rode tram van lijn 1.
Intussen kon gebruik worden gemaakt van de sanitaire voorzieningen, alvorens de rit terug werd aangevangen.
Op weg naar Den Haag volgden we nu de klassieke buitenlijnroute van lijn 1 langs de Delftweg, waar bij de voormalige remise ’s-Gravenmade opnieuw een fotostop werd gehouden. Intussen was de zon helemaal doorgekomen en kon in prachtig nazomerlicht het rangeren gadegeslagen worden en stonden de trams even later fotogeniek opgesteld.
Verder voerde de excursie dan over de Rijswijkseweg en Oudemansstraat en via de tramtunnel bij station HS voorlangs het station, waar de eerste deelnemers de groep verlieten. Vervolgens reden we via Spui en Kalvermarkt naar de Rijnstraat, waar bij het Centraal Station nog meer mensen huiswaarts keerden en waar nog snel een foto gemaakt kon worden, onder andere naast een Avenio. De zon stond al laag toen het laatste deel van de rit werd afgelegd over het traject van lijn 9 en de Nieuwe Parklaan terug naar Scheveningen. Aldaar volgde een spontane toegift met een ritje tot het eindpunt Zwartepad, met een allerlaatste fotostop in het laatste zonlicht van de dag. Het was al over vijven toen de beide trams de remise aan de Harstenhoekweg opzochten en de laatste deelnemers afscheid namen.
Op deze plaats past een woord van grote dank aan Raymond Naber en de medewerkers van de werkgroep Scheveningen van de TS voor de perfecte uitvoering van de rit. Blijkens de positieve reacties van de deelnemers heeft iedereen enorm genoten!

Groepsfoto bij de remise Scheveningen. Foto: Raymond Naber.Fotostop op het Kerkplein. Foto: Paul MuréDe excursietrams op de Delftweg bij de remise ’s-Gravenmade. Foto: Paul MuréDe excursietrams in het laatste zonlicht aan het eindpunt Zwartepad in Scheveningen. Foto: Paul Muré

maandag 10 december 2018

NVBS Den Haag, 1000e bezoeker!

Na twee opeenvolgende jaren – in 2016 en daarna in 2017 – ‘verwend’ te zijn geweest met het kunnen begroeten van de 1000e bezoeker van onze afdelingsavonden, smaakte dat natuurlijk naar meer. Er stonden dit jaar weer 21 avonden gepland, het maximaal haalbare tijdens één kalenderjaar. Soms zijn het namelijk minder avonden als Pasen, Pinksteren, Koningsdag en/of Bevrijdingsdag in de weg zitten.
Al vanaf het begin van 2018 werd er voortdurend gerekend met het aantal bezoekers tot dat moment, en werd de prognose van het al dan niet kunnen halen van nummer 1000, en zo ja: wanneer?, constant bijgesteld. We zullen u met al dat rekenwerk niet vermoeien en slechts de uitkomst ervan met u delen. En die uitkomst was een getal dat voortdurend schommelde, en wel tussen 1034 en zelfs even 1183! Maar in de loop van het tweede halfjaar leek een totaal-aantal van rond de 1060 een steeds reëlere mogelijkheid. En met een gemiddelde van rond de 50 aanwezigen per avond zou de 1000 dus niet worden gehaald tijdens de laatste avond van december, maar al een avond eerder, begin december, de 20e bijeenkomst.
Na 19 avonden stond de teller op 959. Nummer 41 van 10 december zou dus tevens nummer 1000 zijn van het gehele jaar 2018. Dit jaar was er geen ‘weercode: rood’ afgekondigd zoals vorig jaar, toen de teller op datzelfde moment na 19 avonden toevallig óók op precies 959 stond en er maar 13 bezoekers kwamen opdagen. Dit jaar waren het er 47, meer dan de benodigde 41 dus. Rond half acht meldde zich de heer Wim Veerman uit Delft bij het penningmeestertafeltje en vulde op regel 41 zijn gegevens in!
Voordat aan de geplande presentatie over Amerikaanse Interurbans werd begonnen, werd er natuurlijk tijd ingeruimd om aan het bereiken van alwéér een duizendtal de nodige aandacht te besteden. Afdelingsvoorzitter Paul Muré sprak Wim Veerman toe en overhandigde hem een cadeaubon van de NVBS-winkel en een kloeke bos bloemen. De bijgaande foto laat een en ander zien.

Wim Veerman (li) ontvangt een bon en bloemen uit handen van voorzitter Paul Muré (re). Foto: Erik Herbschleb

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/denhaag)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Den Haag