Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Amsterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

maandag 15 april 2019

Anderhalve eeuw OV in Rotterdam

Een tijdreis door de Maasstad met Maurits van der Toorn

Rond 1880 begint Rotterdam aan een groeispurt: de havens worden uitge-breid en het aantal inwoners neemt in snel tempo toe. De groei is alleen mogelijk door het bestaan van een goed openbaarvervoernetwerk, waarvan de omvang gelijke tred houdt met de stadsuitbreidingen. Het begint in 1879 met de paardentram, die vanaf 1905 wordt opgevolgd door de moderne en snelle elektrische tram. Pas in 1927 volgt de overname van de exploitatie door de gemeente Rotterdam. Het resultaat daarvan is de vorming van de Rotterdamsche Electrische Tram (RET), een gemeentelijke dienst die zich in korte tijd ontwikkelt tot het modernste vervoerbedrijf van Nederland. De vierassige trams die toen in dienst kwamen zijn nog steeds spraakmakend. De bus komt erbij, terwijl tegenwoordig de metro de ruggengraat vormt van het netwerk. We maken een rondgang met tram, bus en metro door stad en regio, in de context van de stedelijke ontwikkelingen.


maandag 20 mei 2019

Op vakantie in het Berner Oberland

Een programma van René Platjouw

Het Berner Oberland is voor velen een geliefde bestemming in Zwitserland. Je stapt in Amsterdam op de ICE naar Basel en met één overstap zit je in Interlaken. Vroeger kon dat zelfs rechtstreeks. De prachtige bergwereld is met de smalspoorlijnen makkelijk bereikbaar. Wilt U een dagje iets anders doen, er zijn uitstekende en snelle verbindingen naar andere kantons of steden. Treintjes kijken, wandelen, musea, een rit per Postauto, met een ‘Dampfschiff’ over de Brienzer- of Thunersee, of gewoon lekker picknicken op een weitje of in een bos, het is een plek waar niet alleen de spoorhobbyist graag komt, maar ook zijn vrouw en kinderen (als hij die heeft). Uw presentator van vanavond komt er al jaren en heeft zijn handycam veelvuldig gebruikt. Bij de verschillende bedrijven zien we veranderingen die in de loop der jaren plaats vonden. Oud en nieuw materieel komen op het scherm. Tandrad kun je hier niet vergeten, maar ook stoom komt aan bod. Van de vele maatschappijen noem ik er enkele. Zoekt U maar op welke het zijn, want hun namen voluit zou teveel ruimte vragen: BOB, WAB, JB, MB, SchPlB, BRB, MIB, PB, ZB (de enige smalspoorlijn van de SBB). Natuurlijk komen ook de BLS en SBB in beeld.

Contact

E-mail

Amsterdam@nvbs.com

Voorzitter

René Platjouw,
Burgermeester Hogguerstraat 351,
1064 CR Amsterdam,
Tel: 020-6139447
E-mail: renetramgek@gmail.com

Secretaris

Bert van Raaij,
Spinozahof 57,
1018 AN Amsterdam.
Tel: 06-48894286
E-mail: ljvanraaij@hetnet.nl

Penningmeester

Roelof Keijser
Grote Ruwenberg 20-2
1083 BS Amsterdam
Tel: 020-6714702
E-mail: j.keijser90@upcmail.nl

Bijeenkomsten

Wij komen elke derde maandag van de maand bijeen, een enkele keer wordt daar vanwege feestdagen van afgeweken. Plaats van samenkomst is de hal van het Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg.
Let op: De ingang is achterom!

De zaal gaat open om 19.40 uur. De aanvang van de avonden is om 20.00 uur.
De toegangsprijs is voor NVBS-leden en voor niet-leden € 3.

Koffie, thee, drankjes, koek en versnaperingen zijn in de zaal verkrijgbaar aan het RETM-buffet.
Als vanouds hebben we de regel dat er in de zaal en koffieruimte NIET gerookt mag worden. Ook verzoeken wij U zaktelefoons uit te schakelen, zodat de presentator rustig zijn verhaal kan doen. Mocht U toch gebeld worden vanwege een situatie thuis, dan verzoeken wij U om de zaal even te verlaten.

Bereikbaarheid

Bereikbaar met o.a. :
GVB tramlijn 2
GVB buslijnen 15 en 62
Connexxion R-net lijnen 347, 357 en 397

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/amsterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Amsterdam